- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De torenvalk
2009


Een torenvalkmannetje in de buurt van de Starrevaart op een lantaarnpaal, februari 2009. Hij vloog steeds op om te jagen, eenmaal dook hij vlak in de berm, heet leek erop dat hij een prooi had geslagen. Maar bij het wegvliegen konden we zien dat hij niets in zijn poten had.
In mei zagen we in de Amsterdamse Waterleidingduinen 2 torenvalken die wel iets hebben gevangen, het mannetje op de foto links is een mol of muis aan het opeten. En het mannetje hieronder op de foto draagt een hagedis in zijn poten.

2008
Een torenvalk jagend bij de Starrevaart, januari 2008.

Hier links een torenvalk die over ons vloog bij de Nieuwkoopse plassen. Pas thuis op de foto zagen we dat ze een prooi bij haar heeft!
2007
Hoe spectaculair ook onze 'vondst' van het valkennest 3 jaar geleden, des te spectaculairder was het dit jaar. We waren wederom in mei op vakantie in Texel, alleen dit keer kampeerden we in De Koog. Na aankomst gingen we een rondje wandelen, en wat zagen we in de verte..? Juist, dezelfde schuur met de valkenkast, en ook dit jaar bewoond. We zijn diverse keren op bezoek gegaan, en ons geduld werd al snel beloond met het zien voeren van de valkenjongen. Maar liefst 5 jongen! We dachten eerst 3, later 4 en pas thuis zien we op de foto's dat het wel 5 jongen zijn, volgens de boeken toch wel een maximum. Hopelijk zullen ze het allemaal overleven.
Op de 2 foto's linksboven zit het vrouwtje bij het nest, op de rechter foto, het mannetje wachtend met een prooi tot hij veilig naar het nest kan gaan. Op de foto's hieronder: een paar dagen later voert het vrouwtje de jongen een prooi en is het mannetje (onderste foto's) aan het jagen.
Links een torenvalkmannetje in De Wilck.
2004
De torenvalk is een kleine roofvogel, je ziet een torenvalk vaak biddend boven een weiland hangen. Deze roofvogel komt veel voor in Nederland, ik heb heb ze dan ook al vaak gezien. Het hoogtepunt was wel op texel, in mei 2004, al de onderstaande foto's zijn daar gemaakt. Tijdens een wandeling in het natuurgebied de Muy kwamen we een nest van een torenvalkpaar tegen in een nestkast. We konden de vogels van dichtbij bewonderen en mooi fotograferen.