- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
Vogeldagboek
13 februari 2010
Een kramsvogel in de tuin!
Toevallig zag ik vandaag, nog maar een week na de vorige kramsvogels, een kramsvogel achter in de tuin! Achter onze achtertuin staat een hoge boom, en daar zat hij in. Snel m'n fototoestel gehaald, hij zat wel lekker rustig, maar hij blijft natuurlijk nooit lang zitten. Door het raam heen heb ik wat foto's kunnen maken, maar toen ik heel voorzichtig de achterdeur opende vloog er een merel op uit de tuin, en ook de kramsvogel ging er toen vandoor. Wellicht krijg ik nog een keer een kans...
7 februari 2010
Koperwieken en kramsvogels
Een wandeling in Vlietland leverde (eindelijk) wat foto's op van koperwieken en kramsvogels. Deze vogels zijn vooral in de winter in Nederland te zien en ik had ze nog niet eerder goed gefotografeerd. Het was nu nog lastig, ze vliegen snel weg, en het fototoetsel met handschoenen aan bedienen was ook niet eenvoudig...
Smienten waren ook in groten getale aanwezig op de plassen, maar ook zij waren te ver weg om echt goed op de foto te zetten.
juni 2009
Huwelijksreis
Een paar dagen na ons trouwen zijn we op huwelijksreis naar Griekenland gegaan. Niet in de eerste plaats om vogels te kijken, maar dat hebben we natuurlijk wel gedaan. Op internet had ik al iets gelezen over de baai Voidokilia, daar zou je heel veel vogels kunnen zien. We hadden een auto gehuurd, dus zijn er naartoe gegaan. Bij de baai hebben we niet heel veel vogels gezien, maar de natuur was er wel heel erg mooi. Onderweg ernaartoe hebben we echter hele mooie foto's gemaakt van een steenuil. En ook later in het oude dorpje Mystras hebben we nog mooiere foto's kunnen maken van steenuilen.
Andere vogels die we deze vakantie gefotografeerd hebben zijn jonge huiszwaluwen, een tapuit en een ....
11 juni 2009
Getrouwd!
11 juni zijn we getrouwd, en zelfs op deze dag hebben we vogels gekeken. Onze fotoreportage hebben we laten maken in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op een van de plekken waar we gefotografeerd werden, vloog een torenvalk rond. En toen de fotografe een foto wilde maken waarop we fictief naar een vogel zouden wijzen, zagen we ook echt een roofvogel om naar te wijzen!
juli 2008
Verlengde zomervakantie
Na onze terugkeer uit Oostenrijk, bleek het in Nederland wel mooi weer te zijn. Daarom zijn we nog een weekje gaan kamperen bij de Oostvaardersplassen, natuurlijk met als doel mooie vogelfoto's te maken. En dat is gelukt!
juli 2008
Steenarend!
Deze zomer waren we op vakantie in het Dachsteingebied in Oostenrijk. Door het slechte weer, zijn we niet zo lang gebleven als de bedoeling was, maar we hebben wel een paar leuek vogelfoto's gemaakt. Onder andere van alpenkauwen.
Ook hebben we (waarschijnlijk) een steenarend gezien. Een hele grote vogel werd boven de camping weggejaagd door 2 buizerds. We denken dat het een steenarend is geweest!
13 mei 2008
AWD
Vandaag hebben we de hele dag door de Amsterdamse Waterleidingduinen gestruind, heerlijk! We hebben veel vogels gezien en ik heb weer een heel aantal nieuwe vogels voor m'n site. Vooral de boomvalk was opvallend, deze roofvogel kende ik eigenlijk nauwlijks, maar nu hebben we hem goed gezien en zal ik hem volgende keer zeker herkennen! Ook de foto's zijn best goed gelukt voor roofvogelfoto-begrippen.
Verder hebben we waarschijnlijk boompiepers gezien, maar deze vogeltjes zijn wat moeilijk te determinderen doordat ze veel op graspiepers lijken.
9 mei 2008
Ssstt...
Een hele dag gevaren op de Nieuwkoopse plassen met de fluisterboot, en wat hebben we veel gezien!!! Hele mooie foto's kunnen maken ook. We hadden een dag met heel mooi weer, alleen maar zon. Het is begin mei, de rietvogels zingen volop. Ze hebben enkel oog voor elkaar en letten minder op ons om zich te verstoppen. Hierdoor hebben we mooie foto's kunnen maken van een rietzanger en hebben we de kleine karekiet op de foto.
De Nieuwkoopse plassen is ook het leefgebied van de purperreiger, die hoopte ik dan ook te zien en op de foto te zetten. Ze leven echter verborgen. We hebben wel veel purperreigers in de verte zien vliegen en met de kijker wat kunnen zien. Eenmaal thuis, bleek dat een van de reigers waarover ik twijfelde toch een purperreiger was. Ik had weinig tijd gehad om te kijken en gelukkig wel even een foto gemaakt. Helaas is de kop verborgen achter de vleugels, maar het is onmiskenbaar een purperreiger.
Een heerlijke vogeldag waardoor je verlangt naar meer, en dat komt nog wel komende week, want we hebben vakantie!
3 mei 2008
Vogels laten zien
Samen met Sandra zijn we vandaag naar de Starrevaart gegaan, het was mooi weer en we wilden de blauwborst en ijsvogel laten zien. Van de ijsvogel hebben we een glimpje opgevangen, meer helaas niet, maar Sandra kan zeggen dat ze hem gezien heeft :)
Van het mannetje rietgors heb ik een mooie foto kunnen maken op een rietpluim. De vogelbescherming houdt een fotowedstrijd met als thema de vogel in zijn leefgebied. Ik ga deze foto opsturen denk ik, uit de onscherpe achtergrond met rietpluimen en de Starrevaart komt een scherpe gefotografeerde stengel naar voren met de rietgors bovenop.
30 april 2008
Uilen?!
Vorige week heb ik 's avonds met een vriendin een rondje op de surfplas gelopen. Toen we bij schemering bij het bruggetje kwamen richting de snelweg zag ik ineens 2 uilen vliegen. Uilen heb ik nog niet vaak gezien, dus ik vond het erg bijzonder. Jammer genoeg was het al vrij donker waardoor ik ze moeilijk kon onderscheiden, al snel vlogen ze ook verder buiten mijn gezichtsbereik. Ik had helaas ook geen verrekijker bij me.
30 april ben ik daarom samen met Bas 'gewapend' met telelens en verrekijker weer op jacht gegaan. Speciaal niet al te vroeg, maar helaas geen uilen gezien... De krooneenden die ik vorige week gezien had waren er wel weer op dezelfde plek, vrij dicht bij de kant. Echter met mooier weer zullen we die hopelijk nog een keer beter kunnen fotograferen.
20 april 2008
Purperreiger
Vandaag een purperreiger zien vliegen vanuit de trein tussen Bodegraven en Woerden. Mooi, maar helaas was het moment erg kort.
14 april 2008
Vlietland
Vandaag om 6:30 opgestaan om vogels te gaan kijken. We maken ons los uit de file en rijden het natuur- recreatiegebied Vlietland in. Nog maar een paar meter bij de auto vandaan en al twee bijzondere aanwinsten: een nest van boomkruipers en een groene specht! Een mooi begin en de moeite van het vroege opstaan waard!
We wandelen langs het water en in de bomen en struiken om ons heen zien en horen we van alles aan vogeltjes. We zien 2 roofvogels (waarschijnlijk bruine kiekendieven) vlakbij en wellicht hebben we ook hun nest in aanbouw gezien. Even verder weer een verrassing: parende grote bonte spechten! Helaas snel vertrokken (door ons verjaagd?) en dus niet met de verrekijker kunnen bekijken. Wel snel wat foto's gemaakt, maar daar is door de afstand en het weinige licht helaas niets van terecht gekomen.
Tegen de tijd dat we bijna bij de Starrevaart zijn aangekomen is het inmiddels half 10 geworden en komen we ook andere mensen tegen. Een vogelaar vertelt ons waar een paartje ijsvogels nestelt en waar we blauwborsten kunnen vinden. De ijsvogels hebben we niet gezien, maar de blauwborsten wel! Prachtige vogeltjes, een aanwinst voor mijn site. In de buurt zien we ook rietgorzen, ook deze had ik nog niet op mijn website.
Op de terugweg is de zon gaan schijnen, het licht is beter en we kunnen nog een mooie foto maken van een vrouwtje grote bonte specht.
Een heel geslaagde vogelexcursie met helaas maar 3 foto's als resultaat voor deze website.
15 maart 2008
Winterkoning
We zien steeds meer vogeltjes in de tuin, onze tuin is een heel stuk vogelvriendelijker geworden sinds wij er wonen. Een winterkoning had ik ook al eens vaker gezien, maar vandaag was hij er een heel poosje. Hij zat vrij vooraan en dronk uit de vijver. Uiteindelijk vloog hij de heg in, het zou leuk zijn als hij daar ook gaat broeden!
10 februari 2008
Ganzen ondersteboven
Vandaag zijn we een eind gaan fietsen met de camera. We hadden een route uitgezocht die we vanaf huis konden fietsen, de laaglandroute. We hebben veel vogels gezien, ook vogels die we totaal niet verwacht hadden, bijvoorbeeld twee patrijzen. Ik wist niet eens hoe deze vogels eruit zagen en herkende ze dus niet... We hebben ook indische ganzen gezien. Een hele mooie tekening hebben deze ganzen, ze hadden gekleurde koortjes om de poten, waarschijnlijk hoorden ze bij de boerderij waar ze in het land zaten.
Iets anders waar we ons erg over verbaasd hebben: op hun kop duikelende ganzen! De ene gans kon het beter dan de ander, soms lukte de koprol, soms niet. Het was een idioot gezicht, ganzen met hun pootjes in de lucht. We hebben er ook erg om gelachen. Ik weet niet wat voor soort ganzen het waren, ik heb ze maar onder algemeen 'gans' geplaatst.
27 januari 2008
Starrevaart
Vandaag zijn we weer een keer naar de Starrevaart gegaan. Het was koud en al vrij laat op de dag, maar we hebben weer mooie foto's kunnen maken. De pijlstaart had ik nog niet op mijn site, we hebben mooie foto's gemaakt van met name mannetjes pijlstaarten.
Verder veel foto's van een torenvalk die aan het jagen was. Hij kwam steeds weer terug naar een plek vlakbij ons en dook verscheidene keren in het gras en riet.
11 november 2007
Vogelkijktip
In de recente uitgave van het blad Vogels van de vogelbescherming stond als kijktip de pier van IJmuiden. Dit is vooral een goede plaats om vogels te kijken tijdens en na een flinke storm. Zeevogels komen dan namelijk naar de kust. Dit weekend stormde het behoorlijk en aangezien we een verjaardag hadden in Noord-Holland konden we mooi onderweg naar de pier. We werden flink gezandstraald en toen we op het strand liepen kregen we ook nog even een flinke regenbuibui, we hebben de storm dus wel echt ervaren!
Jammer genoeg hebben we geen echte zeevogels gezien, de pier zelf konden we ook niet op vanwege de storm. Wel hebben we leuke steenlopers en een sneeuwgors op de foto gezet.
Het dieptepunt van de dag kwam echter later. Toen we aankwamen op de verjaardag kregen we te horen dat mijn oma was overleden...
4 november 2007
Gevonden!
Op internet had ik gelezen dat er regelmatig heilige ibissen gezien worden in de buurt. Vandaag gingen wij daarom naar De Wilck en al snel hadden we ibissen gezien. Erg ver weg, maar toch! Later vlogen er 2 laag over, en nog wat verder op onze wandeling hadden we het geluk een ibis van dichtbij te zien foerageren!! Heel mooi en bijzonder. Thuis ben ik op internet nog even verder gaan lezen over deze vogels, ze leven hier doordat ze jaren geleden ontsnapt zijn uit Avifauna, wellicht kwam het daardoor dat deze vogel niet erg schuw was... Wij hebben in ieder geval mooie foto's kunnen maken.
14 oktober 2007
De Starrevaart
Voor het eerst gingen we naar de vogelplas Starrevaart, langs de A4. Wat een vogels! Al toen we aan kwamen rijden, zagen we het hele water vol vogels! Toen we dichterbij kwamen verbaasden we ons wel heel erg over het soort vogels, het water stond namelijk vol kievitten! Tot vandaag zag ik deze vogels altijd in weilanden, maar deze stonden in het water (eerst dacht ik zelfs nog dat ze dobberden zoals meeuwen!).
Vandaag had ik ook voor het eerst het idee dat ik echt een telescoop "nodig" heb. Met het blote oog is veel te zien, met het fototoestel verbaas ik me altijd hoeveel beter ik zie, met de kijker zie ik nog meer, maar toch kon ik de grote groepen vogels in het midden van de plas met geen mogelijkheid onderscheiden. Misschien dus toch maar op zoek naar een telescoop...
25 en 26 augustus 2007
Zeearenden op het vogelfestival!
We hebben zeearenden gezien! Dit weekend waren we op het vogelfestival in de Oostvaardersplassen. Natuurlijk vol verwachting of we een glimp op zouden kunnen vangen van de zeearenden en ja, we hebben ze gezien! Vanuit de zeearendhut (hoe kan het toepasselijker) zagen we er 3, het volwassen paar met het jong van dit jaar of vorig jaar dat weet ik niet. Ik moet zeggen dat ik de vogels toen ook echt niet kon herkennen, ze waren zo ver weg! Maargoed, ze kunnen op mijn lijst worden bijgeschreven!
Zondag gingen we niet naar het festival, maar zelf in de buurt vogelen en vanuit een uitkijkpunt langs de weg konden we in de verte weer de zeearenden zien. Dit keer een stuk duidelijker en herkenbaar aan de witte stuit.
Na de Oostvaardersplassen zijn we naar de Lepelaarsplassen geweest waar we mooie foto's van een ijsvogel hebben kunnen maken. Al met al een heel geslaagd vogelweekend!
19 augustus 2007
Plukkende sperwer
Het was weer even geleden, maar ik heb nu toch echt weer iets gezien dat de moeite waard is om te melden. Zondagochtend ging ik op de fiets naar Bodegraven en op de stootbalken voor de hefbrug in Waddinxveen zat een sperwer zijn prooi op te eten. Ik kon het zo van dichtbij zien, een mooi gezicht! Ik was natuurlijk even gestopt om te kijken, maar dat leidde de vogel toch wel af merkte ik, dus ben ik maar door gefietst. Jammer dat ik op zulke momenten m'n camera nooit bij me heb!
18 juni 2007
Texel-online
Nu dan eindelijk al mijn Texel-foto's online. Het was een heel karwei om al die foto's (zo'n 400 in totaal) uit te zoeken en te bewerken. Vooral bij de foto's van de torenvalken was het erg moeilijk om een selectie te maken. Maar het is gelukt en ik ben erg tevreden met het resultaat. Binnenkort maak ik nog een update met nieuwe snavelfoto's en ga ik de indeling in leefgebieden veranderen. De 'vogels in de lucht' worden onderverdeeld in de andere categorieën en daarvoor in de plaats komt een categorie open, ruig gebied met laag struikgewas. Ik moet er nog een juiste naam voor bedenken. Suggesties zijn altijd welkom!

9 juni 2007
Een nest jonge torenvalken!
Vorige week zijn we een paar dagen naar Texel geweest, speciaal om vogels te kijken, want daar is Texel een heerlijk eiland voor. De mooiste 'Texel-vogels' vind ik blauwe kiekendieven en lepelaars. Deze vogels hebben we deze vakantie ook erg mooie op de foto kunnen zetten. Hoogtepunten van de vakantie waren de torenvalken en blauwe kiekendieven. We vonden een nest torenvalken in een nestkast aan een schuur, na enige observatie bleken er jongen in te zitten. Bij een van onze latere bezoekjes hebben we de jongen gevoerd zien worden, een machtig schouwspel! Zo dichtbij, zo goed te zien door de verrekijker en ook nog scherp op de foto. En dat zonder dat de vogels zich aan ons leken te storen. Op deze zelfde wandeling waren we ook de toeschouwers van het gooien van een prooi door een mannetjes kiekendief naar zijn vrouwtje. Ook zo dichtbij en heel bijzonder! Deze vakantie was weer heel waardevol, ondanks het koude en natte weer, veel gezien, veel nieuwe vogels leren kennen en ook nog lekker uitgerust.

24 mei 2007
Vogeldagboek
Al tijden loop ik met het idee rond om iets van een vogeldagboek bij te houden, waarin ik bijzondere waarnemingen op kan schrijven en waarin ik leuke annekdotes met jullie kan delen. De beslissing was wel genomen, maar wanneer en hoe begin ik nu?
Vanochtend op de fiets naar mijn werk dacht ik daar weer aan, en even later was er hét moment...
Naar mijn werk fiets ik altijd over de Bloemendaalseweg van Waddinxveen naar Gouda en 's ochtends vroeg is het dan nog betrekkelijk rustig rond 7 uur. Langs de weg is links en rechts water en de laatste dagen zie ik steeds een zwanenpaar met hun 5 jongen zwemmen. Nu zag ik weer een zwaan in het water, maar zijn hals zat zo gekronkeld, dat ik even niet wist wat ik precies zag. Toen rezen er 2 zwanen omhoog, met de halzen sierlijk gekronkeld en uiteindelijk met de buiken naar elkaar toe, heel hoog kwamen ze uit het water met daarbij een bijna grommend geluid. Heel bijzonder, en ik had eigenlijk af moeten stappen om te blijven kijken, maar ja, het werk wacht, en ik wil de zwanen ook niet storen!
Verder deze tocht (hoe kort het ook is, zoveel kun je zien in 15 minuten!) nog een specht, al snel herkend aan zijn typische spechtenvlucht toen hij voor me de weg over vloog, en een parend meerkoetenpaar op hun nest.
Dat de vogels deze mooie zomerse dag echt het voorjaar in de bol hebben bleek ook 's avonds weer, ik had zowaar 'sjans' met een merel :) Ik zat buiten te eten en mijn huismerel waar ik al eerder over geschreven heb bij zijn foto (zie merel) kwam gezellig langs, bedelend voor voer. Ik at rijst, dus daar mocht hij wel wat van hebben, niet te veel natuurlijk, want ik had er zout bij gedaan met koken! Met smaak at hij het op. Even later kwam hij terug en zat op de schutting te zingen, dat doet hij wel vaker, maar hij zong nu extra luid en zuiver, keek mij aan en kwam ook steeds dichterbij zitten op de schutting. Mijn rijst was op, maar ik heb een handje vogelvoer gestrooid als dank voor dit prachtige lied.