- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De meerkoet
2008
Een meerkoet in de Zoetermeerse plas. Zelfs de waterdruppeltjes op zijn veren zijn zichtbaar!
Een meerkoetjong gevoerd door een van zijn ouders in een plasje nabij vogelpas de Starrevaart. Meerkoetjongen worden door beide ouders gevoerd. De ouder is hier nog nat van het onder water duiken op zoek naar voedsel.
2007
Een meerkoet in de Oostvaardersplassen, gefotografeerd toen wij daar waren vanwege het vogelfestival.
2004
Meerkoeten zijn tegenwoordig misschien wel de talrijkste watervogels. Op veel plaatsen zie je ze zelfs meer dan eenden. In de lente zie je hun nesten overal. Niet verstopt, maar gewoon midden op het water, je vraagt je soms af waar het aan vast gemaakt is.
Dan na het broeden de jongen, met rode kale kopjes, een raar gezicht. Maar ze worden snel volwassen en dan zien ze er al aardig uit zoals hun ouders. Maar het zwart is nog niet zo zwart en de witte vlek op de kop (waardoor de vogels ook wel bleskop genoemd worden) komt ook wat later. De jongen helpen hun ouders bij het voeren van de jongen van het tweede broedsel.
Meerkoeten kunnen hun nesten zo opvallend bouwen doordat ze behoorlijk agressief zijn, ze jagen al de indringers weg. Met veel kabaal en machtsvertoon heffen ze zich op uit het water....dan maak je wel dat je weg komt. Futen maken hier handig gebruik van, die bouwen hun nest vlakbij dat van een meerkoet, maar natuurlijk nog net op een veilige afstand. De meerkoet houdt dan ook voor hem de indringers weg. Al deze foto's zijn in april in de omgeving van Reeuwijk gemaakt.

2003
In de herfst en winter zie je de meerkoeten massaal bij elkaar in de sloten en op de weilanden, zoals hierboven op de foto's genomen in het Reeuwijkse Plassengebied, oktober 2003.
Weetje: De bles van een meerkoet verschilt per individu.