- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De lepelaar
Lepelaars zijn mooie, maar zeldzame vogels, je kunt ze zien in zowel zoet als zout water. Lepelaars broeden ieder jaar op dezelfde plek en de jongen keren terug naar de kolonie waar in ze zijn geboren. Na 4 jaar zijn de jongen geslachtsrijp, dan pas keren ze naar Nederland terug om te broeden. Het broeden en foerageren wisselen de mannetjes en vrouwtjes af, de vrouwtjes broeden meestal 's nachts, de mannetjes foerageren dan met elkaar. Lepelaars leggen ongeveer 3 tot 5 eieren die in 28 dagen worden uitgebroed.

2008
In juli tijdens een weekje vakantie bij de Oostvaardersplassen hebben we heel veel lepelaars gezien. Vanuit de hutten konden we ze ook dichtbij zien.
Koning lepelaar met zijn dienaren ;)
2007
Een weekje vakantie in mei met mijn nieuwe fototoestel leverde deze mooie lepelaarfoto's op. Speciaal vanwege de vogels gingen we naar Texel, lepelaars verwachtten we zeker te zien en we hebben ze ook mooi op de foto gezet. Het was broedseizoen, dus we konden de lepelaars niet opzoeken in de Muy waar er veel zijn. Maar verspreid over het eiland zie je ze regelmatig vliegen of foerageren.
De lepelaar hierboven en links- en middenonder foerageerde in de Slufter, op dat moment waren we zo bezig met een mooie foto maken (de lepelaar was zo dichtbij!), dat we er niet aan gedacht hebben de ringen af te lezen, pas op de foto's kom ik erachter dat dat best mogelijk was geweest. Ik moet ook nog eens nazoeken wat voor soort ringen deze vogels om krijgen, want deze vogel is behoorlijk versierd.
De lepelaar rechtsonder foerageerde met een andere lepelaar op het wad nabij de Schorren.
2005
In de Oostvaardersplassen hebben we in augustus, toen we daar waren vanwege het vogelfestival van de Vogelbescherming veel lepelaars gezien. Vanuit de verte langs de waterkant, maar dichterbij wanneer ze overvlogen.



2004
Lepelaars komen veel voor op de waddeneilanden, echter wij hebben ze daar tijdens onze vakantie niet zo veel kunnen zien, omdat een gedeelte van het natuurgebied gesloten was vanwege het broedseizoen. Gelukkig maar, want anders worden de vogels immers alleen nog maar zeldzamer....
Het exemplaar op de foto (Texel, mei 2004) is ook erg ver weg, maar met de verrekijker hebben we hem toch goed kunnen zien. De overvliegende vogels hebben we niet op de foto kunnen zetten.



Weetje: Lepelaars bouwen meestal hun nest in de buurt van vogels als aalscholvers, meeuwen en reigers, deze vogels zorgen voor de verdediging tegen roofdieren en roofvogels, want daar zijn lepelaars zelf niet zo goed in.