- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De kramsvogel
2010


Op weg naar een wandeling in Vlietland, in februari, zagen we in de weilanden vele groepjes kramsvogels. Ook in Vlietland waren een aantal kramsvogels te zien, maar daar bestonden de groepjes toch overwegend uit koperwieken. Kramsvogels die in deze tijd van het jaar in Nederland te zien zijn, zijn de overwinterende vogels uit Rusland en Zuid-ScandinaviŽ.
Een week later zat er ineens een kramsvogel in de boom achter onze achtertuin! Met een dik opgezet verenpak viel hij wel op. De foto is door het raam heen gemaakt. Toen ik voorzichtig de achterdeur opende vloog hij weg.
2005
Kramsvogels heb ik nog niet eerder in Nederland gezien, maar op vakantie in Oslo (in mei) zag ik ze overal. Het zijn daar heel algemene vogels, je ziet ook overal hun nestjes, soms wel vlak boven je hoofd. Het zijn ronde kommetjes en vaak zie je ook nog het staartje van het vogeltje dat erin zit uit het nestje steken. De vogels zijn te herkennen aan de gestippelde borst, de grijsbruine rug en de gele snavel en poten. Er wordt vaak gezegd dat kramsvogels samen leven met koperwieken, echter koperwieken heb ik nergen in Oslo gezien. En de koperwieken die ik in Nederland gezien heb waren ook niet samen met kramsvogels.