- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De koperwiek
2010


Hier koperwieken in Vlietland, februari 2010. Er waren vele groepjes koperwieken en kramsvogels samen te zien, zowel onderweg in de weilanden, langs slootkanten als in Vlietland. Het zijn de overwinterende vogels uit ScandinaviŽ.
2004
Koperwieken waren vogels waar ik tot voor kort alleen nog maar van gehoord had, ik had ze nooit gezien. Toen ik laatst, november 2004, uit mijn raam de achtertuin en de achtertuinen van onze buren en achterburen in keek, zag ik een vogel waarvan ik meteen zag dat het een voor mij bijzondere was. Gelukkig kon ik snel mijn verrekijker pakken en ik herkende hem meteen als koperwiek. Even nazoeken in het vogelboek en jahoor het was er een. Duidelijk te herkennen aan de lichte wenkbrauwstreep en het rood in de flank onder de vleugels. Een iets kleinere vogel dan een lijster maar verder lijkt hij er wel op.
Koperwieken zijn nooit lang op dezelfde plaats, ze zijn vaak in groepjes dan eens hier en dan eens daar. Er stond in een van de tuinen een struik met rijpe bessen en daarom kwamen ze waarschijnlijk langs. Koperwieken zijn ook vaak te zien met kramsvogels samen, deze heb ik echter niet gezien. Eerst waren de koperwieken met z'n drieŽn, na een week zag ik dat het een groepje van een stuk of 10 was, na anderhalve week heb ik ze niet meer gezien.
Foto's maken was helaas erg lastig, de bessenstruik stond te ver weg en er was te veel strooilicht. Helaas, maar toch wat vage foto's als 'bewijs' :)