- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De kauw
2007
Sinds dit jaar woon ik in Waddinxveen, ook hier zijn veel kauwen. In het begin moesten ze een behoorlijk tijdje wennen en durfden ze nog niet aan de nootjes te hangen, enkel aan de voerstaaf achter in de tuin, aan de schuur, deze was ook wat makkelijker op te eten. Nadat de pinda's ook ontdekt waren, werd er iedere dag gegeten, eigenlijk 2x op een dag, 's ochtends en 's middags, dagelijks rond dezelfde tijd.
Nu het voorjaar is, april, zijn de pinda's op, maar de kauw links geniet met de warmte zichtbaar van het water in de vijver die we vorige week gegraven hebben.

2004
Kauwen komen steeds meer voor in Nederland, in onze achtertuin hebben ze de mussen inmiddels zelfs verdreven....

Dit jaar bouwde een paartje een nest in een gat in de dakkapel van onze overburen (zie hier rechts). Een vrouwtjeskauw (van dit paartje of een ander, dat weet ik niet, er zijn er zoveel) flirte met een mannetje op de rand van de dakgoot. Ze kroop steeds dichter naar het mannetje, het mannetje schoof echter steeds een eindje op. Op een gegeven moment kroop ze door de dakgoot en ging aan de andere kant van het mannetje zitten, een schattig gezicht (zie de fotoreportage onder).

Ook bij een supermarkt trof ik een kauwennest. Een kauwennest is grof gebouwd van grote takken en ander handig materiaal zoals touw en plastic.

Hier dan de jongen uit het nest bij de overburen (mei). Het jong in de dakgoot heeft daar een aantal dagen vertoeft, af en toe werd het gevoerd door een van zijn ouders. Het grotere jong zat op een gegeven moment bij ons in de achtertuin, vliegen kon het nog niet zo goed. Of het uit het nest bij de overburen kwam weet ik niet zeker.
De kauwen beginnen deze winter ook de kleine vogels zoals kool- en pimpelmees uit de tuin te verdrijven. Ze zitten in het voederhuisje en hangen aan de voederbollen en de pinda's.

Weetje: Kauwen zie je bijna altijd met z'n tweeën, in bomen maar ook tijdens het vliegen, de kauw is de enige kraaiensoort die dat doet.