- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De aalscholver
Aalscholvers zijn grote zwarte watervogels met een grijze snavel en een gele vlek om zijn kin aan het begin van zijn snavel. Ze zien er wat lomp uit met opstijgen en landen, net alsof ze dit voor het eerst doen. Zo reed ik ook eens met de auto op een weg waar op verschillende straatlantaarns een aalscholver zat, een koddig gezicht. Een van de aalscholvers vloog weg, hij dook als het ware van de lantaarnpaal af en voordat hij hoogte kon maken vloog hij al vlak voor mijn auto, en in plaats dat hij verder dwars de weg oversteekt verandert hij zijn koers en vliegt nu voor mijn auto in mijn rijrichting. Gelukkig maakte hij alsnog hoogte en is alles goed gekomen...

2008
Hierboven en hieronder een aalscholver in de Oostvaardersplassen, we waren daar een weekje tijdens onze vakantie en bij een van de hutten zagen we vele aalscholvers, ook vlakbij. Het zijn bijzondere vogels en vrij speels met elkaar. De vogels moeten geregeld hun veren drogen omdat ze geen vet hebben op hun vleugels.
2007
Ook dit jaar hebben we weer aalscholvers gezien in de Oostvaardersplassen tijdens het Vogelfestival. We zagen er niet zo veel in het gebied zelf, maar er vlogen er wel heel erg veel over zondagochtend op de camping. Steeds in groepen variend van 3 tot wel 100 en ik denk dat er zeker wel 100 groepen overgevlogen zijn.
De aalscholvers hieronder zijn in hetzelfde weekend in de Lepelaarsplassen gefotografeerd.


Hierboven een aalscholver op de Starrevaart, in oktober.
2005
Aalscholvers in de Oostvaardersplassen, augustus 2005 tijdens het Vogelfestival.
2004

De bovenste 3 aalscholvers vlogen oktober 2003 over ons heen tijdens een wandeling rond de Reeuwijkse Plassen. Aalscholvers komen steeds meer voor in Nederland, tegenwoordig zie ik ze bijna overal overvliegen, dus het zal ook vast nog wel eens lukken om er een beter op de foto te zetten.
De middelste foto is in december 2004 vanuit de achtertuin gemaakt, ik weet niet 100% zeker dat het aalscholvers zijn, maar ik kan geen andere optie bedenken.

En zie de onderste foto, toch gelukt een aalscholver van dichterbij te fotograferen, hij zwemt in de Oude Rijn, april 2005. Nog wel wat jammer van het golvende, glinsterende water.